suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

tapahtuma: Eatnanšaddu - saamelaiset ja luonnonkasvien käyttö

Kohdetiedot

Eatnanšaddu - saamelaiset ja luonnonkasvien käyttö -näyttely kertoo saamelaisten perinteisistä ravinto- ja lääkekasveista ja muista saamelaisille tärkeistä luonnonkasvien hyödyntämistavoista. Näyttelyssä esitellään pohjoisten luonnonkasvien keruuta, käyttötapoja ja säilytystä ennen ja nyt sekä kasvuympäristöjä ja tuntomerkkejä.

Näyttelyä varten dokumentoitiin luonnonkasvien keruu- ja käsittelyprosesseja sekä kerättiin kasviaineksia ja -tuotteita sekä kasvien käsittelyyn ja käyttöön liittyvää esineistöä ja esineistöä, jonka valmistukseen on käytetty kasviaineksia. Näyttelyssä esitellään noin 50 tärkeintä saamelaisten hyödyntämää luonnonkasvia. Kolme niistä on erityisen tarkastelun kohteena: tunturikoivu, väinönputki ja kenkäheinäsarat.

Näyttelyssä kerrotaan, kuinka luonnonkasveja on käytetty ravintona, vaatetuksessa, rakennuksissa, kulkuvälineissä, tarve-esineiden valmistuksessa sekä lääkerohtona ja nautintoaineena.

Näyttelyn myötä on mahdollista nostaa uudelleen esille jo unohduksissa olleita luonnonkasvien käyttötapoja, ja muistuttaa siitä, että terveyttä voi ylläpitää esimerkiksi poimimalla ahkerasti marjoja talven varalle sen sijaan, että ostaisi vitamiineja kaupasta tai apteekista.

Näyttely valottaa uudella tavalla saamelaisten tapoja käyttää luonnonkasveja ennen ja nyt ja avaa kulttuurin ulkopuolisille ikkunan pohjoiseen luontoon uudesta näkökulmasta. Näyttelyn tavoitteena on myös herättää ja kasvattaa kiinnostusta kasviharrastusta kohtaan.

Näyttely on Saamelaismuseo Siidan ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhteistuotantoa. Näyttelyaineiston tuottamiseen on osallistunut Metsähallituksen ja Saamelaismuseon oman henkilökunnan lisäksi useita kulttuuri- ja luontoalan asiantuntijoita ja dokumentoijia sekä luonnonkasvien kerääjiä ja käyttäjiä.

tyyppi tapahtuma
vastuumuseo Lapin maakuntamuseo
aukioloaika 19.12.2008-24.5.2009
pääsymaksut Aikuiset 12 €, lapset (7-15 v) 5 €, opiskelijat, eläkeläiset 8 €, perhelippu (2 aik, 2 lasta) 25 €, ryhmälippu 9,50 €- 8,5 €, varattava etukäteen. Kausikortti 20 €. Erikoisnäyttelyt 4 €.

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?

Kulttuurisampo suosittelee saman järjestäjän muita tapahtumia ja näyttelyitä.


Kulttuurisampo suosittelee kohteita samasta aihepiiristä.


Avoin Foorumi: ...
terveys, tavoitteet

Entinen Fredrik...
rakennukset, apteekit

Etälukio: terve...
terveys, tavat

Etälukio: terve...
liikennevälineet, terveys

Hanna kangaspui...
rakennukset, ikkuna

Kalm Pehr (1716...
talvi, tavat

Karjalan kysymy...
noki, täit

Liljenstrandin ...
talvi, rakennukset

Makuuhallisiipi
rakennukset, ikkuna

Meijerikoulu/Pi...
rakennukset, ikkuna

Opinkino: teema...
terveys, ravinto

Opinkino: teema...
terveys, ravinto

Petäjärven hovi...
rakennukset, ikkuna

Piru padan ääre...
rakennukset, ikkuna