suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Lasitepoltto


Lasitepoltolla kovetetaan ohut lasikerros keramiikan pintaan. Lasite ja raakapoltto voidaan yhdistää sellaisilla massoilla, jotka kestävät veden imeytymistä lasitteesta tai lasitetaan kuivalla lasitepulverilla. Suurteollisuudessa käytetään usein vain yhtä polttoprosessia. Tuotteet esilämmitetään veden haihtumisen nopeuttamiseksi. Raakasavena lasitettujen esineiden on oltava ehdottoman kuivia polton alkaessa. Polttolämpötilan noustessa kosteus rikkoo esineet. Esineet voidaan esilämmittää veden haihtumisen parantamiseksi.

Työvaiheet

Polttouunin latomisen aloitus

Lasitetut, kuivat esineet ladotaan uuniin siten, että ne eivät kosketa toisiaan tai uunin seinämää. Uunin pohjalle sijoitetaan levy, jonka päälle aloitetaan ladonta.

Polttouunin latomisen lopetus

Välilevyt asetetaan tukipilarien varaan ja uuni ladotaan täyteen taloudellisesti energiaa säästäen. Esineet ladotaan mahdollisimman lähekkäin ilman että ne koskettavat toisiaan. Mitä suurempi on esineiden tiheys sitä enemmän esineet varaavat lämpöä uunissa ja lasitepinnat tasoittuvat.

Poltto


Lasitepoltto aloitetaan samoin kuin raakapolttokin ympäristön lämpötilasta ja nostetaan lämpöä tasaisesti 50 tai 150 astetta tunnissa. Lasitepoltossa on tavoitteena pinnan huokosten sulkeminen lasitteella.

Esineiden purkaminen uunista

Lasitepinnassa tapahtuu uunin jäähtyessä vielä 100 ja 200 asteen välillä muutoksia, jotka aiheuttavat pinnan säröilyä. Uunin annetaan jäähtyä hitaasti ympäristön lämpötilaan.