suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Majolikakoristelu

Polttamattomalle lasitepinnalle maalattua koristelua, kutsutaan majolikatekniikaksi. Majolikakoristelu on fajanssiesineiden sivellintekniikkaa valkoisen, läpikuultamattoman kiiltävän tina-lyijylasitteen päälle. Majolikakoristelu maalataan värimetallioksideista valmistetuilla väriseoksilla polttamattomalle lasitepinnalle. Maalausta ei voi korjata ja jokainen siveltimen jälki näkyy sellaisenaan. Majolikamaalaus ei saa olla liian varovaista ja hidasta, epävarmuus näkyy. Maalauksen jälki on oltava varmaa, harkittua, sekä helpon tuntuista, ei liian nopeaa. Siveltimen värin säätely on tärkeää, jotta sivellin liikkuu helposti lasitetulla pinnalla.

Majolikakoristelu on saanut nimensä Mallorca saaren mukaan, josta tekniikka levisi Italiaan. Faenzan kaupungin mukaan nimetty fajanssisavituote lasitettiin valkoisella tinalasitteella johon maalattiin koriste ennen polttoa. Majolikamaalaus vaatii sivellintekniikkaa ja lasitepinnan tuntemusta, jossa värit reagoivat poltossa. Majolikatekniikkaa varten valmistettiin värimetallioksidiseoksia ja niiden yhdistelmiä. Mitä korkeammalle polttaa sitä enemmän värit leviävät lasitteessa.

Majolikamaalaustekniikka kehittyi Italiassa 1300-1400-luvuilla itsenäiseksi keramiikkataiteen koristelutyyliksi. Eurooppalaisessa keramiikkataiteessa ja laattateollisuudessa kopioitiin kiinalaisia koristeluaiheita ja värejä. Majolikamaalaustekniikka kukoisti korkeatasoisena ennen teollisia koristelumenetelmiä. Majolikaesineet lasitettiin kastamalla ja raakalasitteen päälle asetettiin paperi mihin kuvio oli reijitetty ja paperin päälle sirotettiin nokea, mikä meni reikien läpi lasitteeseen ja piirisi kuva-aiheen. Kuvan siirtämistapaa on käytetty myös Arabian tehtaalla teollisessa maalauskoristelussa.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä muita kohteita.