suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

tapahtuma: Jälleenrakennuskauden ikonit


Kohdetiedot

Jälleenrakennuskauden ikonit -näyttely Keski-Suomen museossa 21.3. -19.4.

Keski-Suomen museossa on järjestetty runsaan vuosikymmenen ajan pääsiäisen tienoille ajoittuvia ja hyvin suosituiksi tulleita ikoninäyttelyjä. Tänä vuonna ikoninäyttelyn aihepiiriksi on valittu viime sotien jälkeisen jälleenrakennuskauden ikonit. Suomen ortodoksisen kirkkokunnan jäsenistä 2/3 oli pakotettu sotien vuoksi jättämään kotiseutunsa. Rajantakaiseen Karjalaan ja Petsamoon jäi yli sata kirkkoa ja rukoushuonetta sekä neljä luostaria, joten kirkkokunta menetti tuolloin omaisuudestaan arviolta 90 %. Siirtolaisväestön asuttaminen kuului kansakuntamme sodanjälkeisten vuosien tärkeimpiin tehtäviin. Seurakunnallisten toimintojen uudelleenvirittäminen ja kirkkojen ja rukoushuoneiden rakentaminen ja sisustaminen oli osa tätä vaikeaa työtä.

Koska luovutetun alueen kirkoista oli voitu evakuoida vain vähäinen määrä uusien pyhäkköjen tarvitsemista ikoneista, oli uusille ikoneille huomattava tarve. Koska laadittujen suunnitelmien mukaan kuhunkin kirkkoon tarvittiin eri tiloihin vähintään 12 - 13 erilaista ikonia, merkitsi kirkkojen saattaminen suunniteltuun asuun hyvin suurta urakkaa; kaikkiaan liki neljänsadan ikonin maalaamista. Tuokin määrä oli voimakkaasti karsittu aiemmin esitetyistä minimivaatimuksista. Monien vaiheiden jälkeen oli 1950-luvun puolivälissä päästy niin pitkälle, että ikoneja tilattiin Robert de Caluwélta, Helge Dahlmanilta, Nikolai Karpinilta, Veikko Marttiselta, Pentti Melaselta, Martha Neiglick-Platonoffilta ja Vladimir Tsvetskovilta. Ensimmäiseen jälleenrakennuskaudella rakennettuun kirkkoon, Jyväskylän Kristuksen ylösnousemuksen kirkkoon, oli ikonostaasin ikonit ehditty maalauttaa jo tätä ennen Tito Collianderilla.

Sodanjälkeisen ikonitaiteemme pioneeriajan ikoneja on viime vuosikymmeninä alettu korvata uusilla ikoneilla. Jälleenrakennuskauden ikonit ovat kuitenkin kaikkine puutteineenkin tärkeä ja arvostettava osa suomalaista ikonimaalauksen ja ortodoksien kirkon kulttuurihistoriaa. Näyttelyn tarkoitus on tehdä tätä taidehistoriallisestikin ainutlaatuista ajanjaksoa tunnetuksi.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Ortodoksisen kirkkomuseon sekä useiden seurakuntien kanssa.

tyyppi tapahtuma
vastuumuseo Keski-Suomen museo
aukioloaika 21.3.2009-19.4.2009
pääsymaksut Aikuiset 5 €, opiskelijat opiskelijakortilla 3 €, alle 18- vuotiaat ilmaiseksi. Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy.

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?

Kulttuurisampo suosittelee saman järjestäjän muita tapahtumia ja näyttelyitä.


Kulttuurisampo suosittelee kohteita samasta aihepiiristä.