suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

tapahtuma: Ikonit, ihmiset ja sota

Kohdetiedot

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon vuoden 2009 aloittaa Valamon konservointilaitoksen järjestämä näyttely Ikonit, ihmiset ja sota. Esillä on koko karjalaisen kansanhurskauden kirjo. Tekokukkien ja tinapaperin koristamia, paperille painettuja pyhien kuvia vieri vieressä tummuneiden ja vaurioituneiden, temperalla maalattujen ikonien kanssa.

Näyttely tuo myös esille henkilöitä, joiden ansioista Karjalasta, Vienasta ja Aunuksesta pelastui merkittävä määrä ikoneita vuosina 1939-1944. Heihin kuuluvat Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispana tunnetuksi tullut pappismunkki Paavali, kansatieteilijät Hilkka Vilppula ja Sakari Pälsi sekä kirjailija Olavi Paavolainen, tunnettu taidealan vaikuttaja Bertel Hintze sekä taidehistorian professori Lars Pettersson.

Vallatulta alueelta tuotu kokoelma on aivan syystä epätasainen. Pälsi pyrki esittelemään kotirintaman yleisölle kaikentyyppisiä idän uskonnollisuuteen kuuluvia kuvia. Lars Petterssonin periaatteet olivat toisenlaiset. Häntä kiinnosti vanha käsityömaalari Ivan Abrámov, jota hän haastatteli ja jonka ikoniverstas dokumentoitiin kokonaisuudessaan.
Vuonna 1957 perustettu ortodoksinen kirkkomuseo on itsessään eräänlainen menetetyn Karjalan ja jatkosodan jälkeen luovutetun Petsamon monumentti, sillä sen kokoelma koostuu evakuoidusta esineistöstä.

Ikonit, ihmiset ja sota -näyttelyssä on esillä kirjeitä, muistiinpanovihkoja, käsikirjoituksia, vanhoja viikkolehtiä ja julkaisuja. Näyttelyn ikoneihin kuuluu useita Museovirastolta lainattuja ikoneita, jotka esitellään nyt ensimmäistä kertaa jatko- ja talvisotaan liittyvänä kokonaisuutena.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan näyttelyn teemoja täydentävä runsaasti kuvitettu kirja, jonka artikkeleista ovat vastanneet FM Katariina Husso, akatemiatutkija, dosentti Kari Kotkavaara, FT Zanna Belik, venäläinen asiantuntija Vladimir Sokratilin sekä konservaattorit Helena Nikkanen ja Nina Rusakova. Lehdistötilaisuudessa on läsnä kirjoittajia sekä näyttelytyöryhmä.

Näyttely on osa Icon Network -projektia, joka toteutetaan Euroopan unionin 2007-2010 kulttuuriohjelman tuella. Näyttelyä ovat tukeneet myös Opetusministeriö ja ortodoksinen kirkollishallitus. Näyttely on avoinna 29.1.-30.4.2009.

Yläkouluille ja lukioille suunnattu Sodassa koettua -tehtäväpaketti tarjoaa sisältöjä kuvaamataidon ja historian opetukseen. Tehtäväpaketti julkaistaan 2.2. osoitteessa www.ort.fi/kirkkomuseo/okm_FIN/index_fin.htm. Lisätietoja tehtäväpaketista: museolehtori Marja Louni, marja.louni@ort.fi, p. 0206 100 264.

tyyppi tapahtuma
vastuumuseo Suomen Ortodoksinen kirkkomuseo
aukioloaika 29.1.2009-30.4.2009
pääsymaksut Aikuiset 5 €, opiskelijat ja eläkeläiset 3 €, lapset 1 €, alle 7 v. ilmaiseksi.

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?

Kulttuurisampo suosittelee saman järjestäjän muita tapahtumia ja näyttelyitä.


Kulttuurisampo suosittelee kohteita samasta aihepiiristä.


Karjalan histor...
vuosi, alueet, historia, artikkelit

Karjalan kysymy...
osat, vuosi, alueet, syyt

Abitreenit: eng...
opetus, taidehistoria, historia

Abitreenit: eng...
opetus, taidehistoria, historia

Karjala
osat, vuosi, alueet

Nordenskiöld Ad...
alueet, professori, historia

Porthan Henrik ...
osat, professori, historia

Snellman Johan ...
osat, professori, artikkelit

Til-Landz Elias...
julkaisut, kirjat, professori

Abitreenit: his...
asiantuntija, historia

Abitreenit: yli...
yleisö, asiantuntija

Aleksis Kiven L...
kirjailija, historia

Alexandre Weiss...
kuvat, kirjat

Canth Minna (18...
kuvat, kirjailija