suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: HäkiläKohdetiedot

Pitkä puinen lauta, joka päistään pyöristetty ja niissä reiät. Keskellä lautaa on lainemainen kuvio. Molempiin päihin hakattu nauloilla neliönmallinen lauta, joihin hakattu nauloja pystyyn.

tyyppi museoesine
käyttötapa Häkilöinnillä pellavasormaus puhdistetaan tarkemmin. Häkilä on harjamainen väline, jossa harjan piikit ovat rautaa. Pellavasormausta vedetään häkilän läpi useita kertoja. Häkilöitäessä erottuvat pitkät ja pehmeät aivinakuidut karkeammista ja lyhyistä rohdinkuiduista. Häkilöiden piikkitiheys vaihtelee usein, ja sama sormaus voidaankin häkilöidä useaan kertaan, ensin harvalla ja sitten tiheämmällä häkilällä.
käyttöpaikka Loimaan kunta
valmistustapa kotitekoinen
materiaali rauta, puu
mitat k=10cm p=91,3cm l=14,7cm
käyttäjä Helmi ja Martta Kojo
huomiot Valmistusaika: n.1940-luku; Lahjoittaja: Uuno Kojo; Käyttöaika: 1940-1950-luku; Viiteet ja lähteet: Vuorela, Toivo: Kansanperinteen sanakirja, 1981: Porvoo; Wsoy. Muistio lahjoituksesta. Lahjakirja nro 60. Vuorela, Toivo (toim.): Suomen kansankulttuurinkartasto, Porvoo; Wsoy 1976.; Merkit: Lyijykynällä: HELMI / MARTTA KOJO KESÄRLÄ + NUMEROITA ALEKKAIN; Vauriot: Puu on halkeillut, naulat ruosteessa.; Lisatiedot: Häkilä on teräspiikkinen pellavan ja hampun puhdistusväline, kutsuttu myös nimellä häkilö, häkylä, häklä. Itä-Suomessa on häkilän asemasta käytetty harjaa. (Vuorela 1981; 89.) Uuno Kojon mukaan Häkilä on voitu ottaa pellollekin mukaan. Häkilä on yhdellä tai kahdella rautapiikistöllä varustettu lauta, jota pidetään polvilla tai niiden välissä tai penkkiin sidottuna, kun sormauksia lyödään häkilän terien välitse. Kaksiteräisessä häkilässä toinen piikistö on yleensä tiheämpi, ja sillä työskentely vastaa toista harjauskertaa eriarvoisten rohtimien irroittamiseksi. Häkilä on germaanisperäinen. (Vuorela 1976, 138).
ID 974
asiasana pellava
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?