suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: Pyykkilauta



Kohdetiedot

Neliön muotoinen, puinen, jalallinen kehikko, jonka sisäosa on uurrettua lasia. Kehikko jatkuu lasiosan yli. Yläosassa on puinen lauta, jossa etupuolella painettu merkki: Järvinen Lahti. Puuosat on kiinnitetty toisiinsa liitoksilla ja nauloilla.

tyyppi museoesine
käyttötapa Pyykin pesuun. Pyykkiä on kastettu vuoroin vedessä ja vuoroin hinkattu lautaa vasten puhtaaksi. Apuna on käytetty lipeää tai saippuaa.
valmistuspaikka Lahti
käyttöpaikka Loimaa
valmistustapa tehdasvalmisteinen
materiaali lasi (aine), puu
mitat k=62cm p=32cm l=4,4cm
käyttäjä Liisa Laine
huomiot Valmistusaika: 1940-luku; Lahjoittaja: Seppo Laine; Valmistus: Valmistaja eli Järvinen on ilmeisesti sama, josta 1950-luvulla tuli merkittävä suksien valmistaja.; Käyttöaika: Ei ole ilmeisesti koskaan ollut käytössä.; Viiteet ja lähteet: Seppo Laineen muistio lahjoituksesta 15.8.2003. Kautovaara, Pekka: Kättentöitä, Keuruu; Otava 2002. Lahjakirja nro 57.; Merkit: JÄRVINEN LAHTI; Vauriot: Tummentumia; Lisatiedot: Pyykki pantiin mieluiten alulle saunailtoina. Lämpimät vedet olivat silloin jo valmiina. Likavaatteet pantiin yöksi likoamaan. Suopaa tai saippuaa hangattiin vaatteisiin. Varsinaisena pyykkipäivänä vaatteet väännettiin likoamisvedestä pyykkiveteen, ne saippuoitiin, hierottiin pyykkilautaa vasten ja jälleen veteen. Likaisimmat kohdat jynssättiin pyykkiharjalla. Valkopyykkiä keitettiin lipeävedessä ja käänneltiin pesukartulla. Sitten vaatteet huuhdeltiin kunnolla. Avantohuuhtelussa tarvittiin miesten apua. (Kautovaara 2002, 137-138.)
ID 453
asiasana vaatehuolto
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?