suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: ÖljylamppuKohdetiedot

Päärynänmuotoinen lasi, jonka toisessa kyljessä teksti ja toisessa kuva (katso merkit). Lasi on jalustalla, joka muodostuu kahdesta rengasmaisesta osasta, joista alempi on leveämpi. Lasia vasten on reikälevy, jonka päällä on puolipallon muotoinen lovellinen osa, johon tuli on syttynyt. Ulkopuolella kyljessä on vääntönuppi sekä korkki, josta öljyä on voinut lisätä lamppuun. Lasin ulkopuolella on kaksi rautaista kaarevaa osaa, jotka lähtevät jalustasta ja kiinnityvät yhteen yläosassa. Kaarevasta osasta toiseen, lasin ympärillä kulkee 4 metallilenkkiä. Lasin suuaukolla on lisäksi yksi metallilenkki, josta kiinni pyöreä kansi, joka irti lasista. Kannesta lähtee rautaputki, joka kiinnittyy kyljistä nouseviin metalliosiin. Tässä kinni myös pieni musta pyöristetty kahva.

tyyppi museoesine
käyttötapa Valaisemiseen. On ollut käytössä Viljo ja Liisa Laineen puuliiterissä 1930-luvun lopulta vuoteen 1951 Loimaan kauppalan Hulmin Nikolain talossa Satakunnantiellä vastapäätä Suomisen kumikorjaamoa. Sittemmin oman talon ulkovajassa saman kadun nro 90:ssä eli Myrkylinnankatu 5:ssä.
käyttöpaikka Loimaa
valmistustapa tehdasvalmisteinen
materiaali materiaali metalli, lasi (aine)
mitat k=33,5cm h=13,7cm (pohja) l=19cm
käyttäjä Viljo ja Liisa Laine
huomiot Valmistusaika: 1900-luvun alku.; Viiteet ja lähteet: Seppo Laineen muistio lahjoituksesta 15.8.2003 Lahjakirja nro 57.; Merkit: FEUERHAND MADE IN GERMANY No 323 (tähtikuvio perässä) Lisäksi useassa kohtaa kuva, jossa kämmenellä on tulenliekkejä.; Vauriot: Metalliosat melko ruoteessa.; Lahjoittaja: Seppo Laine; Käyttöaika: 1930-luvulta alkaen.
ID 626
asiasana öljylamppu, valaisimet
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?