suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: shamaanirumpu



Kohdetiedot

Shamaanirumpu. Rummussa on puinen, paksusta päreestä taivuteltu vanne. Vanteen ulkopuolelle on puutapeilla kiinnitetty 14 kpl (17 cm:n välein) 3x2x2 cm:n kokoisia nelikulmaisia puupaloja (koiipiur), joiden ulkonurkat muodostavat nyppylät. Vanteen päälle on pingotettu nahka, joka on niin tiukka, että palikoiden muodot peilautuvat siitä läpi. Nahka on ommeltu ohuella nahkanauhalla suurilla pistoilla vanteen reunaan. Vanteen sisäpuolelle on kiinnitetty kädensija, jonka toinen pää on kaksihaarainen. Kädensija (pupiG) on samalla kannuksen haltia eli jumalanukke. Haltian jalat muodostuvat kädensijan haaroittuvasta osasta ja toinen pää on haltian pää. Kädensijan ympärille on kiedottu erivärisiä ostokankaita. Alimmassa kerroksessa on erilaisia punaisia kuviopainettuja (kukkia, ruuutua) puuvillakankaita. Niden päällä on vihertäviä ja ruskehtavia ruudullisia, raidallisia ja yksivärisiä kankaita. Kangassuikaleet on solmittu tiukasti kiinni kädensijaan. Kädensija on kiinnitetty vanteeseen nahkanauhalla. Toinen haara on kiinnitetty rautalangalla, toinen puusta tehdyllä narulla. Jälkimmäisen haaran tienoille on kehään molemmista päistään kiinnitetty n. 30 cm:n pituinen rautalanka, johon on pujotettu 7 messinkisormusta ja kiedottu ohutta narua, johon on solmittu kulkunen. Kankaat, sormukset ja kulkunen on annettu haltialle uhrilahjana. Kapula (koirpuali) on tehty puusta ja se on verhottu lyöntipuolelta ohuella poronnahalla, joka pingoitettuna on ommeltu langalla toiselta puolelta kiinni. Kapula on suippo, vähän kauhamainen ja sen varren keskiosassa on reikä ja päässä lovet.Sananmukaisesti käännettynä mansinkielinen nimi tarkoittaa kannuksen lusikkaa. Luovuttuja ja käyttäjä säilytti itsellään osan kädensijan ympärille kiedotuista liinoista, puolet sormuksista, toisen kulkusen ja rummun kapulassa olleista sormuksista toisen. Hän kietoi muut tavarat liinoiohin ja aikoi panna ne uhriarkkuunsa.

vaihtoehtoinen nimike noitarumpu, shaman´s drum, koiip
tyyppi museoesine
käyttötapa "Noitarumpu, jonka ostin sosvalaiselta kielimestariltani, oli Semjonin kesätuvan peränurkassa olevalla hyyllyllä, aivan näkyvissä. Töin tuskin suostui sitä minulle luovuttamaan peläten sairautta. Ennen luovuttamistaan otti pois kaksi kädensijan ympärille kiedottua liinaa, joista toinen oli silkkinen, punainen, toinen jotain halpaa karttuunia, punainen sekin, lukuun ottamatta pieniä kukallisia, mustia kirjauksia. Edellisen yhteen kulmaan oli sidottu kopeekan hopearaha, pari kymmenkopeekkaista sekä pari kuparirahaa. Nämä liinat olivat tavallisia uhriksi haltialle annettuja liinoja, joita vogulin uhrikirstussa on usein kymmenittäin, ja sinne Semjonkin nämä aikoi panna.Liinat olivat kaikkein alimmiasiksi jätettyjhen liinojen päällä (kädensijassa) ja uudelleen päällimmäisten kiedottujen liinojen ja vöiden alla. - Vielä Semjon otti pois rautalankaan pujotetuista sormuksista noin puolet, eräässä eäässä poikkilangassa olleen vapaana luistavan kulkusen, samanlaisen kuin on jäljelle jäänyt. Myöskin noitarummun päristimen kummankin nauhan päässä oli sormus, joista Semjon toisen jätti itselleen. Sormukset ja kulkusen hän kietoi yllämainittuihin liinasiin ja aikoi panna ne uhriarkkuunsa."
museon URL http://www.nba.fi
valmistuspaikka Rjezimova, Sosva-joki, Venäjä, Siperia
käyttöpaikka Rjezimova, Sosva-joki, Venäjä, Siperia
kontekstipaikka Rjezimova, Sosva-joki, Venäjä, Siperia
hankinta tai löytöpaikka Venäjä, Siperia
valmistustapa käsityö
mitat halkaisija 68 cm, korkeus 8 cm
käyttäjä mansit eli vogulit
huomiot Osan tekniikka: puutyö; Arkistolähde: Artturi Kanniston ostoluettelo 73, Rjezimova kesäkuu 1906, hinta 2:-.; Osan materiaali: puu; nahka; Osan mitat: pituus 27.00 cm; leveys, suurin 4.90 cm; leveys, pienin 2.00 cm; paksuus 1.00 cm; paksuus 2.00 cm; Kirjallisuus: Samaanit. Tampereen museon julkaisuja 45. Tampere 1998. s. 212.; Materialen zur Mythologie der Wogulen. Gesammelt von Artturi Kannisto. Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 113, Helsinki 1958, s. 412.; Wogulische Volksdichtung. Gesammelt und übersetzt von Artturi Kannisto. VII Band. Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 180. Helsinki 1982, s. 140.; Osa: kapula; Alkuperäinen omistaja: Rumpu oli Semjonin kesätuvan peränurkassa olevalla hyllyllä. Semjon ei ollut halukas myymään rumpua, koska pelkäsi myynnin aiheuttavan sairautta. Myi rummun kuitenkin Kannistolle poistettuaan siitä ensin kaksi kädensijan ympärille kiedottua kangasta. Toisen kankaan kulmaan oli solmittu viiden kopeekan hopearaha, pari kymmenkopeekaista sekä pari kuparirahaa. Lisäksi Semjon poisti rummusta noin puolet sormuksista, jotka olivat pujotettuna rautalankaan sekä yhden kulkusen. Nämä rummusta irroittamansa uhrilahjat hän aikoi laittaa takaisin uhriarkkuunsa.
ID SU4810:170
asiasana obinugrilaiset kansat, mansit, shamanismi, uhrit, rummut, uskonnot
tietolähde Antellin kokoelmat (Kansallismuseo)

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?

Kulttuurisampo suosittelee kohteita samasta aihepiiristä.


haltialle uhrat...
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

hevosen kuva
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

jumalan satula
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

linnun kuva
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

sammakon kuva
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

sauva
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

seppele
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

tuohinaamio
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

uhriliina
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

uhriviitta
obinugrilaiset kansat, mansit, uhrit, uskonnot

hiiden hammas
obinugrilaiset kansat, mansit, uskonnot

jousi
obinugrilaiset kansat, mansit, uskonnot

karhun kantotel...
obinugrilaiset kansat, mansit, uskonnot

karhun korvapuu...
obinugrilaiset kansat, mansit, uskonnot

Kulttuurisampo suosittelee samasta paikasta löydettyjä museoesineitä.


Kulttuurisampo suosittelee museoesineitä samasta valmistuspaikasta.


Kulttuurisampo suosittelee saman tietolähteen esineitä.


Kulttuurisampo suosittelee kohteeseen liittyviä tulevia tapahtumia ja näyttelyitä.