suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Rakupoltto (erikoispoltto)

Rakupoltto on vanha japanilainen polttomenetelmä, jota kehitti teeseremoniamestari Shojiro Raku. Teeastioina Raku-esineet olivat käsin muovattuja ja ne lasitettiin. Raku-menetelmä oli pitkään vartioitu salaisuus. Englantilainen Bernard Leach toimi idän ja lännen keramiikkatiedon välittäjänä ja 1960-luvulla Amerikassa alkoi levitä Raku-polttomenetelmä.

Rakupoltossa uuni kuumennetaan punahehkuiseksi ja teeastiat nostetaan sinne pitkillä pihdeillä. Seurataan lasitteen sulamista ja esine nostetaan uunista palavalla oljella tai kuivalla ruoholla täytettyyn astiaan. Oljesta tai ruohosta syntyvä savu muuttaa massan pinnan mustaksi ja pehmeään lasitepintaan jää olkien merkkejä.

Rakusavi sisältää karkeaa hiekkaa tai samottia neljäsosan koko saven määrästä, jotta se kestää lämpöshokin ympäristön lämpötilasta tulikuumaan uuniin. Nopeasti alhaisessa lämpötilassa sulava lasite ja kuumennus sekä savustus loihtivat kauniin kirjon keramiikan värejä. Rakupolttomenetelmä on rituaali, johon liittyy esteettisiä elämyksiä.

Työvaiheet

Uunin kuumentaminen punahehkuiseksi


Teeastiat nostetaan uuniin pitkillä pihdeillä


Lasitteen sulamisen seuraaminen


Esineen nostetaminen uunista palavalla oljella tai kuivalla ruoholla täytettyyn astiaanKulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä esineitä.