suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Muovaus


Muovaus on teollisessa sarjavalmistuksessa käytetty muodonantomenetelmä. Muovaus voi tapahtua yksinkertaisesti käsin muovauslaitteella tai suurteollisuudessa täysautomaattikoneilla.

Käsinmuovaus on kehittynyt dreijauksesta, jossa käsien liike korvataan muovauslaitteella. Käsinmuovauksen eri työvaiheissa käytetään apuna muovauslaitetta, johon kuuluvalla muovauspöydällä moottori pyörittää metallista istukkaa.

Työvaiheet

Muovausterän kiinnitys

Kipsimuotti asetetaan muovauslaitteen metalliseen istukkaan tukevasti. Muovausterä asetetaan kipsimuotissa sellaiseen asentoon, että muotin ja terän väliin jää muovattavan muodon seinämän vahvuus. Muovausterä kiinnitetään tiukasti muovauslaitteen metalliseen käsivarteen.

Saven muovaaminen muotissa

Savi laitetaan muottiin ja terällä muovataan muoto. Muovatessa istukka pyörii tasaisella nopeudella moottorin avulla. Savea painetaan terällä muotin pintaa vasten. Terä pakottaa saven nousemaan ylös muotin sisäseinämää ja nostaa ylimääräisen saven muotin reunalle.Ylimääräinen savi poistetaan ja leikataan tasainen reuna pyörimisliikkeessä. Massaa kostutetaan vedellä kitkan poistamiseksi pyörimisliikkeen aikana.

Esine saa muotonsa

Savi kutistuu ja esineen muoto jäykistyy muotissa. Saven kutistuminen irrottaa esineen muotin seinämistä, ja tuote voidaan poistaa muotista. Kuivassa muotissa esine irtoaa 10-20 minuutin kuluttua muovaamisesta. Usean perättäisen käyttökerran jälkeen muotit kostuvat ja irtoaminen hidastuu.

Muovatun tuotteen viimeistely ja kuivatus

Muotista poistettu tuote viimeistellään käsin ja asetetaan kuivamaan polttoa varten. Kipsimuotti imee muovatessa savesta kosteutta ja muotit kuivataan usean käytön jälkeen.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä esineitä.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä kohteita.