suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Raakapoltto


Raakapoltto on saviesineen ensimmäinen polttoprosessi, joka kovettaa saven kovaksi käsittelyä varten. Poltettuja savituotteita kutsutaan keramiikaksi. Raakapolton jälkeen savituotteen pinta jää huokoiseksi. Erityistapauksissa (posliini ja luuposliini) raakapolton lämpötila on korkeampi kuin lasitepolton. Tehdastuotannossa puhutaan korppupoltosta, joka tulee englannin kielestä sanasta biscuit firing, biskvibränning ruotsiksi. Raakapolton jälkeen saviesineille tehdään vielä lasitepoltto.

Polttoa aloitettaessa uunissa on sama lämpötila kuin sen ympäristössä. Lämpötilan noustessa uunissa yli veden kiehumispisteen (100 astetta), poistuu savesta ilman kosteus. Lämpötilan noustessa 450 asteeseen saven sisältämien mineraalien vesi eli kemiallinen vesi poistuu. Tämän lämpötilan ylitettyään savi on muuttunut keramiikaksi ja ei enää muutu veteen upotettuna savilietteeksi. Seuraavaksi poltossa kvartsin kidemuoto muuttuu 575 asteessa. Raakapolton alkuvaihe 600 asteeseen asti poltetaan hitaasti, lämpötila nousee noin 60 astetta tunnissa. Karbonaatit ja saven orgaaniset aineet kaasuuntuvat ja poistuvat 600 ja 900 asteen välillä. Raakapolton loppulämpötila valitaan yleensä noin 100 tai 200 astetta alemmaksi kuin lasitepolton loppulämpötila.

Työvaiheet

Polttouuniin latominen

Esineet ladotaan raakapoltossa polttouuniin hyvin tiiviisti sisäkkäin ja päällekkäin. Esineet voivat koskettaa toisiaan. Ladonnan alkuvaiheessa esineiden täytyy olla kuivia.

Poltto


Polton aikana uunin lämpötilaa nostetaan vaiheittain. Savi muuttuu keramiikaksi 450 asteen lämmössä, jolloin savi on haurasta, mutta ei enää liukene veteen. Polton jatkuessa seuraava tapahtuma on kvartsin kidemuodon muutos n. 600 asteessa. Polttoa jatketaan haluttuun loppulämpötilaan asti.

Esineiden purkaminen uunista


Poltetut esineet puretaan uunista polttouunin jäähdyttyä takaisin ympäristön lämpötilaan.