suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Materiaalin valintaRaaka-aineet jaetaan kahteen pääryhmään, plastisiin ja epäplastisiin. Kaikki savet ovat plastisia. Niistä käytetyimpiä ovat vaaleat savet, kaoliini ja pallosavi sekä matalapoltossa punaiseksi palava savi, punasavi. Savimassat ja lasitteet valmistetaan eri raaka-aineiden seoksena. Raaka-aineet vaikuttavat saven plastisuuteen, väriin ja tarvittavan polttolämpötilan korkeuteen. Yleisimpiä epäplastisia aineita ovat kvartsi, kalimaasälpä, liitu, dolomiitti, sinkkioksidi. Lisäksi käytetään muita lasiteraaka-aineita ja värjääviä metallioksideja ja teollisesti valmistettuja väriaineita.

Tuotteen materiaalivalinta vaatii aina kannanottoa: miksi tämä raaka-aine? Mitkä taiteelliset vaatimukset ja mitkä tekniset ominaisuudet työltä vaaditaan? Kaikilla keramiikan valmistuksessa käytetyillä lasitteilla ja koristeaineilla on myös vaikutuksensa ympäristöön, sillä raaka-aineiden louhinta vaikuttaa ympäristön estetiikkaan ja käytetyt raaka-aineet päätyvät keramiikkatuotteen elinkaaren lopussa takaisin maaperään.

Materiaaliteollisuus valmistaa raaka-aineista seoksia, joita kutsutaan massoiksi tai saviksi, lasitteiksi ja väreiksi. Keramiikan valmistusprosessit jakautuvat teknologian erikoistuessa muotoiltujen tuotteiden tuottamiseen ja materiaalien valmistukseen.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä muita kohteita.


Kulttuurisampo suosittelee kohteeseen liittyviä tulevia tapahtumia ja näyttelyitä.