suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Valutekniikka


Esineet valmistetaan sarjatuotantona valamalla kipsimuottiin. Valumenetelmällä valmistetaan samanlaisia, toistettavia muotoja. Valamista varten valmistetaan suunnitellun mallin mukaan muotti kipsistä.

Valutekniikoita on kahdenlaisia: avovalutekniikalla valetaan kaatimia ja kuppeja, umpivalutekniikalla vateja ja levymäisiä muotoja. Umpivalussa massa kaadetaan kahden kipsiseinämän väliin, jolloin seinämä muodostuu tarkasti ennalta määrätyn paksuiseksi.

Työvaiheet

Valumassa kaadetaan kipsimuottiin

Muotti puhdistetaan sisäpuolelta huolellisesti. Muotin osat kiristetään kuminauhalla yhteen, ettei massa valu saumoihin. Löysä valumassa kaadetaan muotiin tasaisena nauhana. Täyttö tehdään nopeasti, ettei synny valujuovia. Muotti täytetään reunoja myöten. Jos muotteja on useampia, ne täytetään peräjälkeen.

Valumassaa seisotetaan muotissa

Valumassa imeytyy ohueksi kerrokseksi kipsimuotin seinämään. Valumassa saa seistä muotissa noin 15- 30 minuuttia riippuen valmistettavan esineen seinämän halutusta paksuudesta. Seinämän paksuuntumista voi tarkkailla muotin reunasta.

Ylimääräinen valumassa kaadetaan muotista

Kun seinämä on saavuttanut halutun paksuuden, kaadetaan ylimääräinen massa pois muotista. Muotti asetetaan ylösalaisin valupenkkiin vinoon asentoon, jotta viimeinenkin valumassan pisara valuu esinemuodon sisäpinnalta pois. Jälki on sileää ja tasaista. Massa kuivaa ja kutistuu muotissa.

Valetun esineen irrottaminen muotista

Valuseinämä saa kiinteytyä ja kovettua jonkin aikaa, jotta esineen muoto ei väänny muotista poistettaessa. Massa irtoaa helposti muotin pinnasta kutistuttuaan hieman. Muotti nostetaan pystyasentoon ja puhdistetaan päältä ohuella taipuisalla veitsellä. Jos muotissa on suuaukon muotoilua varten leikkausrengas, se irrotetaan ja leikataan terävällä ohuella veitsellä.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä esineitä.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä kohteita.