suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

taito: Lasittaminen

Lasittamisella tarkoitetaan lasiteseoksen kiinnittämistä esineen pintaan. Lasite poltetaan lasimaiseksi kerrokseksi lasituspoltossa. On olemassa useita lasittamistekniikoita, joiden tavoitteena on muodostaa peittävä, hygieeninen ja kaunis pinta. Lasittaminen voidaan toteuttaa upottamalla esine kokonaan nopeasti lasitelietteeseen, kaatamalla lasite esineen päälle, puhaltamalla lasiteruiskulla eli paineilmasumuttimella lasiteseos kerrokseksi esineen pintaan tai sivelemällä lasite esineen pintaan.

Yleensä esineet lasitetaan raakapoltettuina, koska ne silloin ovat huokoisia ja imevät itseensä kerroksen lasiteseosta. Teollisuudessa tuotteet lasitetaan usein ilman raakapolttoa. Tällöin tuotteet kuumennetaan ja lasite suihkutetaan päälle.

Lasite on ohut noin puoli millimetriä paksu kerros lasia. Se on pinnoite, joka koostuu eri raaka-aineista, joiden seos sulaa keramiikkaa poltettaessa. Lasitteen polttolämpötila on aina matalampi kuin käytetyn saven lämmön sieto. Lasite tiivistää esineen pintaa ja tekee sille hygieenisen, sekä kemiallisesti että mekaanisesti kestävän pinnan.

Lasitetyypit nimetään polttolämpötilan, ulkonäön ja värin mukaan. Lasitteita värjätään värimetallioksideilla ja teollisesti valmistetuilla väriaineilla eli pigmenteillä. Lasitteen poltettua ulkonäköä kuvataan termeillä: läpikuultava, himmeä, matta ja opaali (heikosti läpikuultava).

Työvaiheet

Esineen sisäpuolen lasitus


Sisäpuoli lasitetaan ensin. Esine täytetään lasitteella, jolloin lasite imeytyy huokoisen tuotteen seinämään. Ylimääräinen lasite kaadetaan pois.

Esineen ulkopuolen lasitus


Lasite valutetaan esineen sisältä ulkopuolelle tai kastetaan esine lasitteeseen reunoja myöten.

Esineen pohjan puhdistus


Esineen ulkopuolen pohja puhdistetaan lasitteesta ennen polttoa.


Kulttuurisampo suosittelee taitoon liittyviä esineitä.


astia
astiat : savi

pullo
astiat : savi