suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

tapahtuma: Kerroksien kaupunki - Varkautelaisten rakennettu historia

Kohdetiedot

Varkauden museon näyttely
13.3.2009 alkaen

Wredenkatu 5A, 78250 Varkaus

Varkauden ruukki alkoi 1900-luvun alussa kasvaa voimakkaasti. Kasvun taustalla oli 1909 Varkauden tehtaat haltuunsa saaneen A. Ahlström osakeyhtiön suuret rakennusvuodet. Yhtiön pääjohtajana toimi tuolloin Walter Ahlström, jonka kiinnostus kaupunkisuunnitteluun näkyy tämänkin päivän Varkauden katukuvassa. Walter Ahlströmillä oli visio kokonaisesta kaupungista, joka muodostuisi teollisuuslaitosten ympärille. Ahlström osallistui kaupunkinsa suunnitteluun aktiivisesti. Hänen pyrkimyksensä oli luoda uudenlainen teollisuusyhdyskunta, jossa kaikki toiminnot olivat osana kokonaisuutta. Suunnittelijoina käytettiin maan johtavia arkkitehteja: Ivar ja Valter Thomé, Karl Lindahl, Bertel Jung, Carolus Lindberg sekä Alvar Aalto.

Näyttelyn tärkeimpinä aihepiireinä ovat Varkauden arvokas rakennusperintö, nykyisen kaupunkikuvan syntyyn ja muutoksiin liittyvät vaiheet, A. Ahlström osakeyhtiön suunnitteluhankkeet, myöhemmin myös yhteistyö 1929 perustetun kauppalan kanssa sekä kauppalan ja kaupungin oma suunnittelutoiminta. Näyttelyn lähtökohtana ovat Varkauden museon laajat valokuvakokoelmat ja muu arkistomateriaali. Yhteistyökumppanina näyttelyhankkeessa ovat Varkauden kaupungin kaavoituspalvelut, sekä Varkauden koulujen Yhdessä toimiva ympäristö-hanke.

Näyttelyn teemoja kootaan myös internetiin verkko-opetuspaketiksi, joka toimii myös itsenäisenä verkkonäyttelynä. Verkkonäyttely avataan 13.3.2009 osoitteessa www.varkaus.fi/kerroksienkaupunki. Paketti toimii taustamateriaalina omaan kaupunkiin tutustuttaviin kierroksiin. Tutustumiskierroksilla perehdytään kaupunkisuunnittelun vaiheisiin, yksittäisiin kohteisiin ja kokonaisiin alueisiin sekä niiden taustoihin. Tutustumiskierrosten tavoitteena on kulttuuriympäristön lukemisen oppiminen ja tuttuun kaupunkikuvaan kuuluvien ajallisten kerrosten havaitseminen.

Näyttely tuo Varkauden omaleimaisen ja kerroksellisen kulttuuriympäristön ja sen tuoman tiedon kaikkien ulottuville. Varkauden rikkaan rakennusperinnön säilyminen ei ole itsestään selvää. Oman rakennetun kulttuuriympäristön arvojen näkeminen ja oivaltaminen on usein vaikeaa. Tämänhetkiset talousvaikeudet tekevät rakennusperinnön säilyttämisen erityisen hankalaksi ja lyhytnäköiseksi. Tapahtuuko hyvin suunnitellussa Varkaudessa kulttuuriperinnön suunniteltu varkaus?

Hankkeen tarkoituksena on haastaa kaupunkilaisia miettimään sitä, millaisten suunnitelmien ja muutosten kautta kaupunki on muodostunut nykyiselleen ja millaisen kaupungin he tulevaisuudessa haluavat nähdä.

tyyppi tapahtuma
vastuumuseo Varkauden museo
aukioloaika 13.3.2009-30.9.2011
pääsymaksut 3 €, tiistaisin vapaa pääsy

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?

Kulttuurisampo suosittelee kohteita samasta aihepiiristä.


Karjalan kysymy...
maanpako, osat, alueet

Opaslähteet
yhteistyö, alueet, tieto

Opinkino: pääju...
oppiminen, lukeminen, tieto

1900-luvun alun...
kaupunkisuunnittelu, suunnittelu

1930-luvun kivi...
kaupunkisuunnittelu, suunnittelu

Aalto Alvar (18...
suunnittelu, suunnitelmat

Alvar Aallon ke...
kaupunkisuunnittelu, suunnittelu

At your service...
suunnitelmat, tavoitteet

Avaimia lukemis...
oppiminen, lukeminen

Avaimia lukemis...
oppiminen, lukeminen

Avaimia lukemis...
oppiminen, yhteistyö

Avaimia lukemis...
oppiminen, lukeminen

Avoin Foorumi: ...
oppiminen, tavoitteet

Avoin Foorumi: ...
teemat, tavoitteet