suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: KuohitsemispihditKohdetiedot

Pihtien kädensijat ovat puuta ja mustaksi maalatut. Pihdissä on neljä niveltä. Pihtien päät muodostavat kiinni ollessaan soikion. Toisessa kädensijassa, puuosassa, osittain jälkellä valmistajan tarra: turkoosi pohja ja kultainen painatus. Toisen kädensijan metalliosassa valmistajan leima: AESCULAP, sauvan ympärille kietoutunut käärme ja sen yläpuolella kruunu.

vaihtoehtoinen nimike Pässin kuohitsemispihdit
tyyppi museoesine
käyttötapa Pässien kuohitseminen. Pihdit ovat kuuluneet Koskenkorvan maamiesseuralle. Ne on hankittu seuralle 1950- tai 1960-luvulla. Erkki Lipastin ollessa seuran rahastonhoitajana. Pihdit ovat olleet aika vähän käytössä, käytettiin enimmäkseen pässien kuohitsemiseen. Härkämullikoiden kuohitseminen oli vaikeaa näillä pihdeillä, koska mullikat vikuroivat voimakkaasti. Pihdit olivat tehokkaat ja hyvät käytössä. Puristettiin vuorotellen molemmat kivekset.
käyttöpaikka Ilmajoki
valmistustapa tehdasvalmisteinen
materiaali materiaali metalli, puu
mitat k=36cm l=16,5cm s=9,1cm
huomiot Valmistusaika: 1900-luku; Lahjoittaja: Pekka & Irma Mäki; Käyttöaika: 1950-1960-luku; Viiteet ja lähteet: Eeva Mikolan muistio lahjoituksesta 1.10.2002 (Informantit: Erkki Lipasti sekä Pekka ja Irma Mäki) Lahjakirja nro 29.; Merkit: AESCULAP, sauvan ympärille kietoutunut käärme ja sen yläpuolella kruunu.; Vauriot: Maali hieman kulunut.; Lisatiedot: Kuohitsemispihdit ovat kuuluneet Koskenkorvan maamiesseuralle, josta ne ovat edelleen kulkeutuneet Pekka ja Irma Mäelle.
ID 555
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?