suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: AY-karjan tatuointirauta puisessa laatikossaKohdetiedot

Käsiteltyä puuta oleva, suorakaiteen muotoinen, liitoksin yhdistetty laatikko, joka päältä avautuva. Kansi ja pohja kiinni toisissaan metallisilla saranoilla. Laatikon edessä 2 salpaa lukitukseen. Keskellä pieni hopeanvärinen laatta, jossa lukee mustalla Hauptner. Laatikossa sisällä vastakkaisissa kulmissa pienet puupalikat sekä "tuolimaiset" palikat. Laatikossa on sisällä tatuointirauta. Raudassa on kapeat litteät kädensijat, jotka saa painettua yhteen ja erikseen ja ne saa kiinni metallilenkin avulla. Kädensijat menee yläpäästä ristiin ja ne on kiinnitetty kyseisestä kohdasta ruuvilla. Kädensijojen yläpäässä on neliön malliset osat. Toisen päässä on punainen muoviosa ruuveilla kiinni, toisessa päässä on keskeltä jaettu metalliosa, johon tatuointimerkit tulevat. Tämän toisella puolella on jousen avulla toimiva osa. Sisällä on myös pahvinen suorakaiteen muotoinen rasia, jossa mustaa tekstiä, ja jonka sisällä on tuubi tatuointiväriä. Lisäksi 4 kappaletta merkkejä, joihin tatuointiväriä laitetaan, ja joiden avulla merkki painetaan korvaan. Merkeissä kahdessa on kirjain A ja kahdessa on kirjain Y neliönmuotoisella litteällä alustalla. Kirjaimet koholla olevia ja tehty pienistä niiteistä.

tyyppi museoesine
käyttötapa Karjan tatuointi AY-merkinnällä.
käyttöpaikka Loimaa
valmistustapa tehdasvalmisteinen
materiaali materiaali metalli, pahvi, muovi, puu, materiaali tatuointivari
mitat Laatikko: k=6,9cm p=30cm l=8,2cm pihdit: k=4,6cm l=6cm p=27cm pahviputkilo: p=10,4cm l=3cm k=3cm merkki: k=1,1cm l=1,7cm p=2,5cm
käyttäjä Ernesti Koivukoski
huomiot Valmistusaika: 1950-1960-lukujen vaihde.; Viiteet ja lähteet: Lahjakirjan liitteet 21.4, 19.5 ja 27.5.2004 Lahjakirja 27.5.2004, nro 36. Leena Koivukoski, suullinen tieto 22.4. ja 19.5.2004; Merkit: Hauptner Y Y A A 13; Lahjoittaja: Leena Koivukoski; Lisatiedot: Karjan merkitsemisessä kehitys kulki niin, että vuoteen 1958 saakka Ernesti Koivukoski käytti korvamerkkejä. Tämän jälkeen käyttöön tulivat polttoraudat, joka käytössä vuoteen 1962. Sitten polttorauta vaihtui näihin tatuointivälineisiin. (Leena Koivukoski 22.4.2004).; Käyttöaika: 1960-luvun alusta alkaen.
ID 488
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?