suomalainen kulttuuri semanttisessa web 2.0:ssa
Ohje | Pääsivu | Tietoa portaalista | Lähetä palautetta 

Kieli: suomi | svenska | English 
 Pikahaku:
Karttahaku ja selailu Yhteyshaku Hae ja jäsennä Kokoelmat Suomen historia Taidot Elämäkerrat Kalevala Karjala

museoesine: Kori



Kohdetiedot

Korin pohja muodostaa suorakaiteen, ylälaita on soikeahko. Maalaamaton. (Päreestä punottu iso kori, jonka pohja on neliömäinen. Kori on korkea ja sen vastakkaisilla reunoilla on kaksi kantokahvaa. T.I.)

vaihtoehtoinen nimike Pärekori, (pelukoppa T.I.)
tyyppi museoesine
käyttötapa Esim. pellolla perunakorina ym. (No ei ainakaan perunakorina. Noin isoa koria on käytetty kevyen tavaran kuljettamiseen. Esimerkiksi Yläneellä siitä on käytetty nimitystä pelukoppa. Pelut tarkoittavat Länsi-Suomessa pahnoja, pehkuja, silppuja, ruumenia (Vuorela, 328). Olen nähnyt sitä käytettävän heinien kuljettamiseen tai syksyisin haravoitujen lehtien keruuseen. T.I.)
käyttöpaikka Paimio, Kiusala
valmistustapa käsityö
materiaali puu
mitat k=29,8cm l=74,5cm s=61,5cm
huomiot Viiteet ja lähteet: Lahjakirja nro. 32. Kautovaara, Pekka: Kättentöitä; Keuruu: Otava 2002.; Vauriot: Muutama päre lohjennut rikki.; Lahjoittaja: Paimion kaupunki; Lisatiedot: Pärepuuksi etsittiin suorarunkoinen tiheäsyinen puu, hyviä tuntomerkkejä olivat myös tummakuorisuus ja naavaisuus. Erityisesti etsittiin oksattomia puita. Pärepuu katkottiin sopivan mittaisiksi pölkyiksi jo metsässä. Jäykempiä pölkkyjä pehmitetään kesäkausi mutahaudassa. Pölkyt kuoritaan ja halkaistaan 8 osaan. Pintapuut halotaan, kunnes saadaan sopivan ohuita listeitä, joista varsinaiset päreet kiskotaan. Korin vaivalloisin työ on suoritettu, kun tarpeet ovat valmiina. (Kautovaara 2002, 111-113.)
ID 592
asiasana päreet, korit, punontatyöt
tietolähde Suomen maatalousmuseo Saran kokoelma

Tiedätkö kohteesta lisää tai haluatko kommentoida?